woensdag 4 maart 2015

Hoofdpijnhuis

Het Achterbergse huis bezorgt ons soms hoofdpijn. Niet letterlijk gelukkig, zo nuchter zijn we dan weer wel. Maar nog steeds - na 15 jaar - komen we dingen tegen die de vorige bewoners met hun linker handen hebben geïnstalleerd of aangebracht.

Deze keer is het de verwarming. Beneden hebben we een wc met een raampje, waardoor het daar altijd 's winters heel koud is. Gevolg was dat de badkamer boven - waar ook een douche en een wasbak zijn - vaak bezet was doordat iemand daar - soms langdurig - op de wc zat. Omdat de wc beneden te koud was. Om daar eens en voor altijd een eind aan te maken, hebben de Achterbergen nu sinds kort een piepklein, schattig, mini-radiadortje op de wc. Tot zover alles goed. Met de gang zijn we ook bezig. De lichtgele muren met donkergele plafondlatten zijn inmiddels voor het grootste deel omgetoverd in mooie strakke witte vlakken, met zo'n mooi profiellatje tegen het plafond. Meteen wilden we de radiator maar erin meenemen. Er zat een oude, met een vaste knop, met heel veel oude verfspatters erop en met een laag rendement. Op internet vonden we gelukkig een redelijk goedkoop alternatief, en op een dag dat het grootste deel van het gezin weg was, verving mijn man de oude radiator door de nieuwe.

De volgende dag bleek dat de vorige bewoners nog een verrassing voor ons hadden achtergelaten: de aanvoer- en afvoerleiding van de radiator bleken verwisseld te zijn. Daar had de vorige radiator weliswaar niet veel last van door het model en het soort knop, de nieuwe had er wel last van. Hij stuurde het warme water vrijwel direct weer terug naar zolder zonder het eerst de gang - en vervolgens de wc - te verwarmen.

OK, we hadden toch niets te doen. Vandaag is de verwarming weer een dagje uit, en wordt de radiator nog een keer aangesloten, maar dan andersom. Een extra knelsok in de leiding zal ons tot in lengte van dagen herinneren aan de linker handen van de vorige bewoner.

2 opmerkingen:

Ciska zei

Wij verbazen ons ook nog regelmatig over sommige dingen in ons huisje. (En soms doet het ook wel een beetje pijn de portemonnee.) De vorige eigenaar was een creatieve klusser zullen we maar zeggen.

Christina zei

Jullie komen er tenminste heel snel achter. Ik heb jaren in een buurthuis gewerkt waar 1 radiator verkeerd aangesloten was, en daardoor alles in de war stuurde. Een vrouwelijke college en ik opperden deze mogelijkheid wel maar werden weggewuifd. Drie monteurs, 2x een nieuwe thermostaat en vele jaren later werd er pas naar de 4e monteur geluisterd. De aansluiting werd omgedraaid en voilá, het hele systeem werkte prima.

Wij wonen ook in zo'n help-mijn-man-is-klusser-huis en na 10 jaar hoop ik dat we alles nu wel gehad hebben. Er zit nog 1 oud plafond in waar ellende boven kan zitten, maar verder is echt alle huisvlijt vervangen nu (want als je het slecht plaatst gaat het ook minder lang mee)

Sterkte!